2016. június 1., szerda

Lehet más?

Nincs nagy visszhangja, pedig megérdemelné, hogy legyen. Az egyik parlamenti párt társelnöke - nem mellékesen alapítója - lemondott párton belüli tisztségéről, a nyár végén pedig parlamenti mandátumát is visszaadja. Ez nem szokványos esemény, magyar politikus ilyet nem szokott tenni, ha elnyeri a képviselőséget, akkor ott általában berendezkedik, beviszi a rokonságot is, kiépíti a maga kis birodalmát, mintegy arra készülve, hogy onnan is fogják eltemetni. Én egyetlen ilyen esetre emlékszem, ő is LMP-s volt, egy nő, a nevére sajnos, nem emlékszem, de ő se várta meg a ciklus végét, hanem felállt és távozott. Egy ilyen döntés el kellene, hogy gondolkodtassa a közvéleményt, de nálunk ez nem így működik. 
Persze, van, aki meg akarja magyarázni. Érdekes véleményeket olvasni: nyilván kevesebbet keres képviselőként, mint amennyit ügyvédként kereshet. Egy másik annyit fűz hozzá: biztos tele van már a zsebe. A harmadik mintha Schiffer jövőjéért aggódna, azt kérdezi: és mit fog csinálni? Elmegy buszvezetőnek? És természetesen többen úgy vélik, a dolognak semmi jelentősége, egy jelentéktelen politikai tényező egyik ismert arca eltűnik, ettől semmi sem fog változni. Ráadásul vannak, akik szerint az LMP valójában Orbán teremtménye, csak arra jó, hogy kevesebben legyenek a valódi demokratikus oldalon. Mert a valódi demokratikus oldalt Gyurcsány jelenti, meg némiképp az MSZP, na de az LMP az nem is igazi párt.
Tény, hogy vidéken ha van is, alig látszik az LMP. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy ne volna iránta érdeklődés, sokkal inkább azt jelenti, hogy nem fordítottak elég energiát a párszervezésre, nem használták a bevált fogásokat, a könnyen érthető jelszavakat. Ha valaki vidéken LMP-szimpatizáns, nincs hova mennie, nem találja meg a hasonlóképpen gondolkodókat, nincs fórum, nincs rendezvény, nincs pártiroda, marad tehát az országos szervezet, jó esetben választásokkor a szavazólapon lesz valaki, aki a párt színeiben indul és lehet rá szavazni. Hogy ilyen feltételek mellett mégis bejutottak a parlamentbe, az óriási eredmény, arra utal, hogy sokkal több hívük van szerte széjjel, mint amennyit bármelyik közvélemény-kutató mér. 
Már megkezdődött a fúrás: most aztán az LMP bárkivel kész lesz szövetkezni. A maradt vezetők ezt cáfolják, miért lenne kész? Miért menne most másfelé, mint amerre eddig ment? Mi változott? A társelnök felállt, ennyi. Nem másik pártot alapít, nem kilép a pártból, nem fordít hátat a politikának, csak hátrébb lép. Érteni vélem. Tiszteletre méltó az elhatározás. A párt nem szűnik meg, nem lesz gyengébb. És talán tényleg lehet más a politika...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése